Innovatie in de gezondheidszorg: in sweet spot?

27-11-2018

Downloaden

De sector gezondheidszorg innoveert razendsnel. Volgens Andy Acker, portefeuillemanager in het Global Life Sciences Team, houdt deze trend waarschijnlijk aan in 2019. Beleggers kunnen daarvan profiteren.


Wat zijn in uw ogen de belangrijkste thema's voor de markten in 2019?

We denken dat innovatie in 2019 een drijvende kracht zal zijn voor gezondheidszorgaandelen. De afgelopen twee jaar heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) meer dan 90 nieuwe therapieën goedgekeurd. Deze producten, die nog maar net zijn gelanceerd, kunnen nog jarenlang zorgen voor groei in de sector.

Veel nieuwe therapieën zijn gebaseerd op revolutionaire vooruitgang in de geneeskunde. Zo wapenen immuno-oncologiemedicijnen het immuunsysteem om kankercellen aan te vallen, vaak met een indrukwekkend resultaat. Ook wordt er veel vooruitgang geboekt op het gebied van gentherapie om zeldzame en slopende ziektes te bestrijden. Eind 2017 is in de VS de eerste gentherapie goedgekeurd en we verwachten volgend jaar al de volgende goedkeuringen. Ook de medische apparatuur wordt steeds beter. Zo werd de eerste geïntegreerde continue glucosemonitor voor diabetici onlangs goedgekeurd door de FDA. Daarnaast werden positieve uitslagen gepresenteerd van klinische tests naar hartklepreparatie en medicinale stents. Tot slot leidt consolidatie van de diensten tot meer geïntegreerde aanbieders van diensten in de gezondheidszorg.


Waar ziet u de grootste kansen en risico’s binnen uw beleggingscategorie?

Hervormingen van de prijsstelling van geneesmiddelen in de VS blijven een punt van zorg voor de sector gezondheidszorg. President Trump heeft namelijk het verlagen van de out-of-pocket uitgaven van consumenten aan geneesmiddelen tot prioriteit verheven. In juni heeft Amazon een online apotheek overgenomen, wat ook kan leiden tot desintermediatie van de toeleveringsketen van geneesmiddelen. In het algemeen denken we dat hervormingen die inefficiënties wegnemen en de betaalbaarheid verbeteren op de lange termijn goed zijn voor het systeem. Zoals altijd moeten we ook rekening houden met de tweeledige aard van de ontwikkeling van geneesmiddelen. Veel medicijnen worden goedgekeurd, maar een veelvoud daarvan overleeft de klinische tests niet. Dat leidt tot volatiliteit.


Hoe heeft 2018 uw benadering of vooruitzichten voor 2019 veranderd?

Naar onze mening was gedisciplineerd blijven op het gebied van waardering in 2018 van cruciaal belang om neerwaartse volatiliteit te beheren. Hoewel naar onze mening de fundamentals de hogere waardering niet altijd onderbouwden, zagen we tijdens de zomer veel enthousiasme onder beleggers voor early-stage biotechbedrijven. Toen de aandelenmarkt in oktober daalde, daalden veel van deze aandelen het meest. Daarom blijven we voorstanders van een evenwichtige aanpak, waarbij we investeren in de belangrijkste subsectoren, marktkapitalisaties en geografische regio’s in de gezondheidszorg.

Maar over het geheel genomen is ons enthousiasme voor deze sector nog nooit zo hoog geweest. Bedrijven bewerkstelligen medische doorbraken en toezichthouders wereldwijd zetten zich in om behandelingen voor patiënten met een groot, nog niet opgelost medisch probleem snel op de markt te kunnen brengen. Gezien de naderende lancering van nieuwe geneesmiddelen en medische apparatuur en het feit dat belangrijke patentkliffen grotendeels achter de rug zijn, denken we dat dit een sweet spot is voor veel gebieden van de sector.Welke thema's kunnen de markt mogelijk van richting doen veranderen in 2019? Download onze infographic voor meer informatieBegrippenlijst

Gentherapie: het inbrengen van normaal DNA in cellen met een genetisch defect. Het normale DNA vervangt of wijzigt de werking van de doelcel die ziekte veroorzaakt.

Mitralisklepreparatie: hartchirurgie om een slecht werkende of vernauwde mitralisklep in het hart te behandelen of vervangen.

Geneesmiddel-eluerende stent: een gaasachtig cilindertje ter voorkoming van verstopte aderen. Het wordt ingebracht in de aangetaste ader en geeft een geneesmiddel af om celdeling en de uiteindelijke verstopping van de ader te voorkomen.
Dit zijn de visies van de auteur op het moment van publicatie en die kunnen afwijken van de visies van andere personen of teams bij Janus Henderson Investors. De genoemde effecten, fondsen, sectoren en indices in dit artikel vormen geen (deel van een) aanbod of verzoek om die effecten te kopen of te verkopen.

Resultaten behaald in het verleden vormen geen garantie voor de toekomst. Alle performancegegevens omvatten inkomsten- en kapitaalwinsten of verliezen maar geen doorlopende kosten en andere fondsuitgaven.

De informatie in dit artikel mag niet worden beschouwd als een beleggingsadvies.

Voor promotiedoeleinden.

Deel

Attentie